maanantai 24. syyskuuta 2012

X-luokan opettajia

Kouluruokatekstini saavuttaman suosion pohjalta päättelin etten oo ainoo joka tykkää asioitten luokittelusta ja määrittelystä ;D Yhestä viimeviikkosesta facebook-keskustelusta inspiroituneena päätin seuraavaks luokitella opettajia. Ilmiö lienee yhtä tuttu ja monia ihmisiä koskettava kuin kouluruokakin. Koulun matalaa penkkiä kuluttaessa tulee vastaan jos jonkinlaisia tapauksia, joista muutamia tavallisimpia vois analysoida tässä:

1. Luennoitsija

Useimmissa kouluissa lienee ainakin yksi opettaja, joka vain puhuu ja puhuu. Interaktiiviset osuudet jäävät tällaisen opettajan tunneilla vähemmälle, sillä pääpaino on opettajan osalta puhumisessa ja oppilaan osalta kuuntelemisessa. Näin ollen luennoitsija on huono vaihtoehto tekemisen kautta oppiville opiskelijoille. Osa luennoitsijoista jättää taulumuistiinpanot ja powerpointit pois ja antaa oppilaiden tehdä itse omat muistiinpanonsa, mikä saattaa toisinaan huonontaa oppilaiden keskimääräisiä koetuloksia. Toisaalta on olemassa myös luennoitsijoita, jotka unohtavat koko ympäröivän maailman puhuessaan. Näissä tapauksissa myös oppilaat pääsevät ääneen (keskenään), mutta tämänkään ei yleensä ole havaittu parantavan arvosanoja. On olemassa enemmän ja vähemmän tylsiä luennoitsijatyyppejä, mutta suurin osa valitettavasti enemmän.

2. Tiukkapipo

Toisille opettajille kurin ja työrauhan pysyminen tuntuu olevan se tärkein asia. Lisäksi unohduksista tai huonosta käytöksestä määrättävät sanktiot voivat olla varsin keskeisessä osassa. Pahimmillaan tunneilla vallitsee vaivautunut hiljaisuus ja oppilaat puhuvat vain kysyttäessä tai silloin, kun opettaja poistuu luokasta. Suurin osa tällaisista opettajista on vanhempaa sukupolvea. Useinkin tiukkapipotyyppinen opettaja osaa opettaa asiat hyvin, mutta tunnin ilmapiiri saattaa siitä huolimatta vaikuttaa negatiivisesti arvosanoihin. Oli miten oli, usein juuri nämä opettajat jäävät parhaiten oppilaiden mieleen.

3. Rento

Tietyllä tavalla äskeisen vastakohta. Tyypillisimmillään tällainen opettaja keskustelee paljon oppilaiden kanssa antaen näidenkin keskustella, mikä voi tehdä oppituntien ilmapiiristä hyvinkin miellyttävän. Osa rennoista opettajista on hyvinkin samalla aaltopituudella oppilaiden kanssa jääden jopa koko tunniksi puhumaan oppilaiden kanssa jostakin aivan muusta kuin pitäisi. Toisinaan rento opettaja on (ainakin oppilaiden vanhempien mielestä) liiankin helposti puhuttavissa ympäri, ja työrauhan ajoittainen horjuminen saattaa haitata tietyn tyyppisiä opiskelijoita. Lisäksi jos oppilaat keskustelevat aiheen vierestä, arvosanat voivat kärsiä. Tästäkin huolimatta suurin osa oppilaista pitää rennoista opettajista.

4. Ei kiinnosta

Lähes jokainen luultavimmin tietää opettajan, joka ei ole henkilökohtaisesti lainkaan kiinnostunut opettamastaan aineesta. Tämä tekee opetuksesta pahimmillaan todella puuduttavaa seurattavaa, ja sen uskottavuutta vähentävät entisestään mahdolliset asiaan liittyvät kommentit opettajalta, vaikkapa: "En minäkään tästä tykkää, mutta pakko nämä asiat on tavalla tai toisella opettaa teille..." Usein tässä tapauksessa kyseinen opettaja opettaa kahta tai useampaa ainetta olematta kiinnostunut kaikista. Suurimman virheen tällainen opettaja tekee antamalla sen näkyä - vaikutusta on taatusti myös oppilaiden motivaatioon.

5. Omalaatuinen

Näitä opettajia on lähes varmasti jokaisessa koulussa. Jos on joku opettaja, jolla on mainetta oppilaiden keskuudessa myös oman koulunsa ulkopuolella, hän on kaikista todennäköisimmin juuri omalaatuiseksi luokiteltava. Omalaatuisella opettajalla on jokin oma juttu, mistä juuri tämä opettaja muistetaan - rajana vain mielikuvitus. Lievimmissä tapauksissa kyse on vaikkapa käsitekarttoja tai ryhmätyöskentelyä ylenpalttisesti suosivasta opettajasta, mutta kaikenlaista on nähty: shakinpeluuta tunnilla, salaliittoteorioita, matkakertomuksia, pinttyneitä sanontoja ja poikkeuksellisia opetustapoja. Omalaatuiset opettajat jakavat tavallisesti mielipiteitä hyvin tehokkaasti.

Tästä vaan omia opettajia tunnistamaan :D Nää ominaisuudet saattaa enemmän tai vähemmän yhdistyy toisiinsa, koska ihmiset on erilaisia ja opettajat yleisesti ottaen on ihmisiä. Sori tää kuivahko analyysi kun liiottelu jäi tällä kertaa vähän vähemmälle, kyllähän nyt opettajien persoonat pitäis olla yhtä värikäs juttu ku se kouluruokakin :D Ehkä otan tään aiheen vakavammin siks että saattasin jopa haluta isona jonkunlaiseks opettajaks.

Lienee sanomattaki selvää että sijottuisin ite kategoriaan 5... ;DDD

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti