keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Kouluruokatiedettä

Mieleeni tuli parin viikon takainen keskustelu koulun ruokalassa. Sen inspiraationa toimi lautasella juuri sillä hetkellä vellova kanakeitto, mutta melko nopeesti siirryttiin kyseisestä ruokalajista vielä tutumpiin kouluruoan ilmentymiin - perunamuusiin ja kokoperunoihin. Koska oon ihminen, joka tykkää kaikenlaisten asioitten luokittelusta (myös niitten huumorin lajien ;D) ja mulla on kouluruoasta vuosien kokemus, oon päättäny listata kyseisen keskustelun helmiä jatkettuna omilla sen jälkeisillä pohdinnoilla. Tarkotukseni ei oo haukkuu suomalaista kouluruokaa maan rakoon, suurelta osin se täyttää kyllä tarkotuksensa. Erehtyminenhän on kuitenkin inhimillistä, joten virheitä sattuu jokaiselle. Empiirinen tutkimus osottaa todeks ainaki tällasia tapauksia:

Kanat (keitossa, tästä koko juttu lähti):

-Kanahiutaleet; kanaa olemattoman vähän ja pienenä hileenä

-Purkkakana; raaka-aineet on ilmeisesti siivutettu kumikanasta

-Supersäiekana; nimi kertonee riittävästi, kana siis pitkinä säikeinä

Perunat:

-Kumiperunat; veikkaisin jokaisen tietävän, mistä on kyse. Urbaanilegendojen mukaan voivat pompata hyvinkin korkealle, itse en ole kokeillut.

-Nahkaperunat; lievempi versio kumiperunasta. Kuorittava toisen kerran, minkä jälkeen maistuvat hyvältä.

-Kinder-yllätysperunat; sisältävät "yllätyksinä" mustia paakkuja (perunarutto)

-Kuoriperunat; joissakin kouluissa oppilaat joutuvat kuorimaan pottunsa itse

-Raa'at perunat; jääneet syystä tai toisesta keittämättä kunnolla

-Hilseperunat; hilseilevät lautaselle otettaessa tai jo ennen sitä pieneksi hileeksi

-Jauhoperunat; jalostuneempi muoto edellisestä. Hajoavat suoraan perunajauhoksi.

-Eiliset perunat; voivat sisältää edellä mainittuja ominaisuuksia myös yhdistelminä

Perunasosetyypit:

-Magneettimuusi; jää kiinni lautaseen, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Erikoisuutena mahdollisuus ilmaveivaukseen haarukalla.

-Perunavellimuusi; lautaselle läväytettynä läiskähtää kaikkiin ilmansuuntiin, yleensä myös omalle paidalle.

-Ominaislämpökapasiteettimuusi; tulikuumaa vielä kymmenen minuuttia lautaselle ottamisen jälkeenkin. Polttaa kielen takuuvarmasti.

-Paakkumuusi; sisältää pieniä paloja perunaa tai muita paakkuja

-Käsikranaattimuusi; edellisen erikoistapaus, sisältää jopa puolikkaita perunoita

-Muovailuvahamuusi; jäykkä koostumus tarjoaa mahdollisuudet savenvalantaan

-Sementtimuusi; menee edellisestä hieman pidemmälle, käytetään kuvanveistoon

-Jauhomuusi; valmistettu edellisen päivän jauhoperunoiden ylijäämistä

-Höttömuusi; vähintään puolet koostumuksesta ilmaa

-Eilinen muusi; yleensä tunnistettavissa vaihtelevan värisestä vartalopanssarista

-Mysteerimuusi; epänormaalia, mutta vaikea luokitella mihinkään kategoriaan

Kuulostaako tutulta? Tässä ei varmasti oo ees kaikki. Seuraavalla kerralla saatat katsella lautastasi tarkemmin ;D

-Tommi

P.S. Mä varotin että mun päässä voi liikkua ihan mitä tahansa... :D

2 kommenttia: